En klaustrofobisk beretning om morskap

Da Ashley Audrain sin seks måneder gammel sønn ble syk, tilbrakte familien mye tid på sykehuset. Den erfaringen fikk henne til å tenke over morsrollen og hva det faktisk innebærer å bringe et barn til i verden. - Jeg tror mange av oss som venter eller har barn, opplever flyktige glimt av nattsvarte tanker, uansett hva omstendighetene ellers er, forteller Ashley Audrain. Og slik ble ideen til «Mitt kalde hjerte» født.

Når Blythe får sitt første barn, Violet, er hun fra seg av lykke og prøver å være en mye bedre mor enn sin egen. Sakte, men sikkert kommer de ubehagelige tankene krypende. Det må være noe galt med Violet, hun oppfører seg ikke som andre barn. Mannen hennes skjønner ikke hva hun mener, han ser ingen feil ved Violet. Blythe begynner å tvile på seg selv og sin egen tilregnelighet.

Mitt kalde hjerte av Ashley Audrain er en psykologisk thriller som gir et etsende blikk på morskapet – både som smertefull, individuell opplevelse og i form av samfunnets forventninger og press fra den omgivende kulturen.

Hvorfor fikk du lyst til å skrive om dette temaet?

- Det er så mange aspekter ved morskapet som blir ufarliggjort når vi snakker og skriver om det. Da jeg selv ble mor, ble jeg ekstra oppmerksom på dette trekket ved bøker og filmer – glattpolerte fødselsscener og idylliske barn, slitne, men tilfredse mødre. Jeg ville skrive om morskap fra et mørkere ståsted, for det kan til tider være både stygt og skremmende, selv for de som får barn under de mest privilegerte omstendigheter, forteller Ashley Audrain.

Fortellingen om Blythe er sammenflettet med minner fra hennes egen barndom og scener fra barndommen til hennes mor igjen. Hvorfor bestemte du deg for å utforske familiehistorien hennes på det viset?

- Det er vanskelig å forstå Blythe uten å kjenne fortiden hennes, og jeg ville utforske konseptet om hvordan vi lærer å bli mødre, og hva vi får med oss fra kvinnene vi selv kommer fra, både bevisst og ubevisst, forteller Audrain. - I tillegg ville jeg at det skulle herske en viss usikkerhet rundt hvor mye Blythe egentlig vet om sin egen fortid, hvor mye faren har fortalt henne, og hvor mye hun selv har klart å dedusere seg frem til – jeg tror det er betegnende for hvordan alle forstår sin egen familiehistorie.

Mitt kalde hjerte er kanskje spesielt relevant for mødre, men den handler også om alle fryktene og bekymringene kvinner i sin alminnelighet må bale med. Kan du si litt om dette, og om hvordan det passer inn i dagens situasjon?

- Tja, på et mer generelt plan lever vi fortsatt i en tid der kvinnens stemme ofte blir nedvurdert, overhørt eller mistenkeliggjort uten noen grunn. Det å bli oversett, møtt med mistro, eller til og med manipulert til å tvile på seg selv, kan faktisk være traumatisk på sitt vis.

Sagt om Mitt kalde hjerte:

«Høyst original og vanskelig å legge fra seg. Ashley Audrains Mitt kalde hjerte er et dypdykk i morskapets mørkeste kriker og kroker. Dette er en rå, direkte og til tider forstyrrende psykologisk thriller som kommer til å bli omfavnet av seriøse bokklubber og alle som likte Lionel Shrivers Vi må snakke om Kevin.» Kristin Hannah, forfatter

«Mitt kalde hjerte er en poetisk pageturner som satte nervene mine i høyspenn av både skrekk og gjenkjennelse. Jeg leste den i ett strekk og fikk den ikke ut av hodet på mange dager. Et must.» Lisa Jewell, forfatter av Så var hun borte

«Ashley Audrains Mitt kalde hjerte har en fengslende stil og et dypt alvor som grep meg allerede fra første side. Audrains skarpe portrett av morskap er urovekkende innsiktsfullt, og likevel svært underholdende formidlet. Jeg helte i meg denne sammensatte, nyanserte og nådeløst ærlige debutfortellingen i én slurk.» Karma Brown, forfatter av den bestselgende romanen Recipe for a Perfect Wife 

«Mitt kalde hjerte er intenst oppslukende og gripende helt til siste side, der den endevender våre myter om morskap i sin utforskning av foreldrelivets stadig skiftende landskap og det dypt ubehagelige i at vi ikke engang kjenner de som står oss nærmest.» Kim Edwards, forfatter av The Memory Keeper’s Daughter

«Mitt kalde hjerte er skrevet på en knivsegg. Den gjør opprør mot alt vi tror vi vet – eller gjerne vil tro – om morskap. Ashley Audrains nådeløst fengende, opprørende og vakre debutroman er den nye Flink pike, med en nyanse av Vi må snakke om Kevin. Jeg slukte den i ett jafs.» Marissa Stapley, forfatter av den bestselgende romanen Ting å finne på når det regner. 

«Satt oppe til sent på natt for å lese ferdig [Audrains] dypt urovekkende Mitt kalde hjerte, som handler om morskapets mørkeste sider (og patologisk ambivalens hos enkelte mødre). Sanselig, provoserende, fjetrende og med den råeste og mest gjenkjennelige beskrivelsen av en fødsel jeg noen gang har lest (eller skrevet).» Sarah Vaughan, forfatter av den bestselgende romanen Skandalen

 

Foto: Barbara Stoneham

Ashley Audrain Author Photo C Barbara Stoneham Rights Cleared

Mitt kalde hjerte

Når morsrollen ikke ble som du håpet, men ble alt du fryktet.

Når Blythe får sitt første barn, Violet, er hun fra seg av lykke og prøver å være en mye bedre mor enn sin egen. Sakte, men sikkert kommer de ubehagelige tankene krypende. Det må være noe galt med Violet, hun oppfører seg ikke som andre barn. Mannen hennes skjønner ikke hva hun mener, han ser ingen feil ved Violet. Blythe begynner å tvile på seg selv og sin egen tilregnelighet. 

Etter noen år blir Sam født, og morsrollen faller perfekt på plass. Kanskje er det lettere å knytte seg til sitt andre barn? Kanskje hun stresset for mye med rollen første gang? Men i et dramatisk øyeblikk som blir livsendrende for dem alle, er Blythe nødt til å se sannheten i øynene. 

Mitt kalde hjerte er en besettende thriller om hva vi skylder våre barn, og hvordan det føles når mødre ikke blir trodd. Romanen setter spørsmålstegn ved alt du trodde du visste om morskap.

 

LES MER HER

Mitt kalde hjerte

Relaterte artikler

Q&A: Camilla Läckberg

Q&A: Camilla Läckberg

Hevndronningen er tilbake! Etter to bøker om den hevnlystne Faye, var stjerneforfatter Camilla Läckberg langt fra...
Q&A: Brit Bennett

Q&A: Brit Bennett

«Det som forsvinner» fikk nylig terningkast 6 i Dagbladet! Den har ligget på toppen av New York Times...
Q&A: Sara Paborn

Q&A: Sara Paborn

I «Tistelhonning» ville svenske Sara Paborn utforske to kvinners erfaringer og syn på kjærlighet, forelskelse og...
En forførende fortelling

En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.
En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...