Ørjan Nordhus Karlsson, hvordan skriver du?

Ørjan Nordhus Karlsson, hvordan skriver du?

Ørjan Nordhus Karlsson er født og oppvokst i Bodø, og bor i dag i Skien. Han er utdannet sosiolog og har tatt Hærens befalsskole. Han tjenestegjorde sju år i Hæren, blant annet i United Nations Protection Force i Makedonia. I dag er han avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Karlsson debuterte i 2004 med thrilleren Gruve 13 og har et rikt forfatterskap bak seg som omfatter barne- og ungdomsbøker, romaner, thrillere og kriminalromaner.

2019 kom første bind i en planlagt trilogi, Hvit armada, «… moderne og aktuell thriller av beste merke», som VGs anmelder Sindre Hovdenakk omtalte den som. «Uhyrlig spennende og ubehagelig realistisk. Denne boken var umulig å legge fra seg!» sa Robert Mood, tidligere generalløytnant.

Vi følger Major Frank Halvorsen ved Forsvarets spesialkommando og løytnant Ida Vinterdal i et siste desperat forsøk på å unngå en konflikt som bygges opp mellom Russland og Norge. For 75 år siden frigjorde russiske soldater Kirkenes. Nå er de tilbake. Norge balanserer på grensen av krig. NATO splittes av interne stridigheter. Kun en liten gruppe norske spesialsoldater kan forhindre katastrofen.

Men hvordan jobber Ørjan Nordhus Karlsson?

Vi har stilt noen spørsmål for få finne ut av det:

Når du sitter der med blanke ark, hvordan kommer du i gang? Hvor kommer første setning fra?
Jeg begynner sjelden med blanke ark. Når jeg begynner å skrive, har jeg som regel kvernet på en idé over lengre tid. Ofte ser jeg den første scenen helt tydelig for meg, og da kommer den første setningen/avsnittet av seg selv. 

Hvor mye vet du om hvor du skal, før du begynner å skrive?
Jeg er vel det som kalles en intuitiv forfatter. Om jeg har begynnelsen, midten av boken (ofte det punktet der fortellingen snur 180 grader) og slutten, er det godt nok. Jeg plotter nesten aldri kapittel for kapittel. Jeg liker at historien kan forandre seg under skriveprosessen som følge av at jeg ser nye muligheter.

Skriver du handlingen kronologisk?
Ja, stort sett. Men i det siste har jeg begynt å skrive slutten når jeg er ca 2/3 ferdig. Det gir meg noe å orientere meg inn mot.

Hvordan gjør du research? Gjør du det i forkant eller underveis?
Research i form av å reise til et sted og/eller intervjue informanter gjør jeg i forkant. Deretter er det mye google-research underveis. En tommelfingerregel er at jeg venter med å skrive til 3–4 uker etter at jeg har gjort research. Det gir den nye kunnskapen/innsikten tid til å synke. Hvis ikke, risikerer jeg å overlesse manus med for mye fakta. Jeg tror de fleste av oss har lest en roman der du sitter igjen med følelsen av at forfatteren ønsker å vise oss hvor flink han/hun er. 

Kommer karakterene først eller er det handlingen/plottet som styrer?
Plott/scenario kommer først – og ut av dette vokser karakterene frem. Unntaket er serien med Kyrre Kaupang (Gerhardsens testamente, Hauges direktiv og Kongens råd). Der dukket Kyrre opp først. Han er en krevende og insisterende fyr som nå (indirekte) har klart å lure seg med i Hvit Armada.

Har du noen lesere underveis?
Ja. Jeg har en liten gruppe førstelesere som er viktig for meg. I tillegg lar jeg redaktøren min lese manus etter at jeg er sånn ca. 1/3-ferdig. 

Hvilke forfatterskap har inspirert deg?
Jeg er en stor fan av Stephen King og synes han bok On Writing er en av de beste når det gjelder å skrive. Norske forfattere som jeg holder høyt, er blant andre Roy Jacobsen, Levi Henriksen og Terje Holtet Larsen, m.a.o. forfattere som skriver noe ganske annet enn jeg. Så prøver jeg å få med meg det meste av det som skrives av norske kriminalromaner og thrillere.  

Hvor skriver du?
Overalt. Hjemme. På toget. På flyet. På bussen. Har du tretti minutter til rådighet, er det (for meg i alle fall) nok til å få gjort noe fornuftig med manus.

Når på dagen skriver du best?
Morgenen, helt klart. Beste tiden er 06.00–10.00.

Har du noen ritualer og vaner (eller uvaner!) under skrivingen?
Jeg skriver best med musikk på øret. Bortsett fra det, har jeg ingen vaner.

Hva synes du er den tyngste delen av skrivingen? Og hva er den morsomste?
Den tyngste delen er gjennomgang av språkvasken. Det er ofte 7–10 dager som krever dyp konsentrasjon. Det morsomste er research og de første 30–50 sidene. Etter dette snevrer handlingsrommet seg raskt inn. Å skrive er som å gå bortover en vei som stadig blir smalere. Frykten er at veien viser seg å være en blindvei.

Når du er ferdig med et prosjekt, hvor lang tid går det før du kommer i gang igjen? Skriver du på noe nå?
Jeg skriver stort sett på noe hele tiden. Akkurat nå jobber jeg med bok 3 i Bifrost-serien (Skogspiratene). 

OErjan-Nordhus-Karlsson-hvordan-skriver-du

Relaterte artikler

Q&A: Camilla Läckberg

Q&A: Camilla Läckberg

Hevndronningen er tilbake! Etter to bøker om den hevnlystne Faye, var stjerneforfatter Camilla Läckberg langt fra...
Q&A: Brit Bennett

Q&A: Brit Bennett

«Det som forsvinner» fikk nylig terningkast 6 i Dagbladet! Den har ligget på toppen av New York Times...
Q&A: Sara Paborn

Q&A: Sara Paborn

I «Tistelhonning» ville svenske Sara Paborn utforske to kvinners erfaringer og syn på kjærlighet, forelskelse og...
En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...